Babaváró és CSOK Plusz: hogyan maximalizálhatod az elérhető támogatásokat 2024-ben?

Richter Ádám
Richter Ádám
Olvasási idő: 10 perc

Ha megfeleltek a feltételeknek, akkor 2024-től kétféle CSOK-ot, Babaváró hitelt és adóvisszatérítést kombinálhattok egymással. Kiszámoltuk, hogy egy ilyen szerencsés együttállásnál hány millió forinthoz juthattok hozzá.

2024. január 1-től az alábbi családtámogatásokra lehettek jogosultak:

  • falusi CSOK: 2631 preferált kistelepülésen igénybe vehető, vissza nem térítendő lakástámogatás.
  • CSOK Plusz: a falusi CSOK mellé is felvehető, maximum 3 százalékos kamatozású hitel.
  • Babaváró: szabad felhasználású hitel, amihez a feleségnek főszabályként 30 alattinak kell lennie.
  • 5 és 27%-os áfa-visszatérítés

A továbbiakban külön-külön is megnézzük a támogatási összegeket, a feltételeket, és hogy mire lehet felhasználni a pénzt. A cikk végén választ adunk arra, hogy gyerekszámtól függően hány millió forint támogatást jelent ezek együttes igénybevétele.

Falusi CSOK 2024

A falusi CSOK-ot úgynevezett preferált kistelepüléseken található ingatlanra lehet igényelni (a preferált kistelepülések 2024-es listáját ennek a cikknek a végén találod). Vagyis ha egy ilyen településen vennétek lakást vagy házat, akkor jogosultak lehettek a falusi CSOK-ra. Ennek azonban további feltételei is vannak.

Falusi CSOK felhasználhatósága az ingatlan típusa szerint:

  • új társasházi lakás: erre nem fordítható.
  • új (különálló) ház: vásárlás és építés.
  • használt lakás: vásárlás + korszerűsítés és/vagy bővítés
  • meglévő lakás: korszerűsítés és/vagy bővítés

Azaz új ingatlanként csak házat lehet venni, használt és meglévő lakás esetén pedig kötelező korszerűsítésre és/vagy bővítésre is költeni a falusi CSOK esetében. Használt lakás vásárlásánál a támogatási összeg legfeljebb 50 százalékát költhetitek a vételárra, a többit a bővítésre és/vagy korszerűsítésre kell fordítanotok.

Használt lakás esetében ez azt jelenti, hogy maximum 7,5 millió forintot kaphattok az ingatlan megvásárlására, és 7,5 milliót a korszerűsítésre-bővítésre kell költenetek.

A gyerekszámba beszámít a legalább 12. hetet betöltött magzat és a 25 évnél fiatalabb gyermek. A kivételeket és a gyerekekre vonatkozó pontosabb feltételeket külön cikkben ismertettük.

A felsorolt főbb feltételek mellett így alakulnak a falusi CSOK 2024 támogatási összegei:

Használt lakás vásárlás egyidejű bővítéssel és/vagy korszerűsítésselMeglévő használt lakás korszerűsítéseMeglévő használt lakás bővítése VAGY bővítése és korszerűsítéseÚj ház vásárlása vagy építése
1 gyermekre1.000.000 Ft500.000 Ft600.000 Ft1.000.000 Ft
2 gyermekre4.000.000 Ft2.000.000 Ft2.000.000 Ft4.000.000 Ft
3 vagy több gyermekre15.000.000 Ft7.500.000 Ft7.500.000 Ft15.000.000 Ft

Ha kifejezetten az ingatlan vásárlására fordítható összeget nézzük, akkor a legtöbb támogatás új ház vásárlásánál vagy építésénél jár, ami három vagy több gyermek esetén 15 millió forintot jelent (lakásnál a vásárlásra fordítható összeg csak 7,5 millió forint).

Ha használt lakást néztek, és a felújítást is maximálisan kihasználjátok, akkor akár 15 millió forinthoz juthattok hozzá.

CSOK Plusz 2024

A CSOK Plusz 2024. január 1-től vált elérhetővé, és nem csak a városokban lehet igénybe venni, hanem akár kistelepüléseken is, sőt falusi CSOK-kal is kombinálható.

család, anya, apa, gyerek az új házukban, Babaváró és CSOK Plusz segítségével vették

A CSOK Plusz egy olyan kamattámogatott lakáshitel, aminek a maximum kamata 3 százalék lehet, és első lakás vásárlására, építésére, családméret-növekedés miatti lakáscserére (vásárlás, építés) és lakásbővítésre lehet igényelni.

A CSOK Pluszt esetében maximalizálták azt is, hogy mekkora lehet az ingatlan értéke:

  • első családi ingatlan: maximum 80 millió forint,
  • továbbköltözés, nagyobb ingatlanba költözés esetén: maximum 150 millió forint.

A CSOK Plusz egy hitel, így önerő szükséges hozzá, de a megszokott 20 százalék helyett elég 10 százalékot előteremteni, amit más támogatásokból is lehet finanszírozni.

Legalább egy gyermeket kell vállalni ahhoz, hogy a hitel kamattámogatott maradjon, de az igényelhető összegnél már a meglévő gyerekek is beszámítanak. Az első gyermek születését követően egyéves hiteltörlesztési moratórium kérhető.

További kedvezmény, hogy a második gyermektől kezdve minden egyes születő gyermeknél elengednek 10 millió forintot a fennálló tőketartozásból.

A CSOK Plusz hitelösszegek az alábbiak szerint alakulnak:

CSOK Plusz maximum összege 2024-ben
1 vállalt gyermekre15.000.000 Ft
2 vállalt  gyermekre30.000.000 Ft
3 vagy több vállalt gyermekre50.000.000 Ft

Mi azonban olyan opciót választottunk a falusi CSOK-nál, ami új ház vásárlásával, valamint használt lakás megvételével és korszerűsítésével kalkulál, mivel így vehető igénybe a legmagasabb támogatás. Így tehát számolhatunk a CSOK Plusznál is a legnagyobb, 50 millió forintos hitelösszeggel, amihez legalább három gyermekre van szükség.

Ha három gyerek születik, akkor ráadásul 20 millió forintot elengednek a fennálló tőketartozásból.

A CSOK Plusz mellé illetékkedvezmény járhat 80 millió forintig.

Babaváró hitel CSOK mellé 2024-ben

A falusi CSOK és a CSOK Plusz mellé Babaváró hitel is felvehető, ami egy szabad felhasználású kölcsön, és abban az esetben kamatmentes, ha a hitelfelvételtől számított 5 éven belül legalább egy gyereketek születik. Ebbe a meglévő gyerekek nem számítanak bele, kivéve, ha az igényléskor a feleség terhes egy legalább 12 hetes magzattal.

A Babavárónál második gyerek születésekor a fennálló tőketartozás 30 százalékát, a harmadik gyereknél pedig a teljes adósságot elengedik.

Minden gyerek születésekor 3 évre lehet kérni a törlesztés szüneteltetését, tehát ha jól időzítitek a hitelfelvételt és a gyerekvállalást, akkor a Babaváró akár teljes egészében vissza nem térítendő támogatássá is alakulhat.

2024-től a Babaváró maximális összege 11 millió forint, viszont a feleségnek 30 évnél fiatalabbnak kell lennie, azaz maximum 29 éves lehet, mikor igénylitek. Ha azonban várandós, és a magzat elmúlt 12 hetes, akkor legfeljebb 40 éves lehet. 2025-től ez az engedmény megszűnik.

Áfa-visszaigénylés

Az ingatlanvásárlás, -építés és -felújítás mellé adóvisszaigénylés, pontosabban áfa-visszatérítés is jár, aminek több típusa is van:

  • 5%-os áfa visszaigénylése új ingatlanra: CSOK mellé, új ingatlan vásárlásakor igényelhető, vagy ha generálkivitelezéssel építteted meg új otthonodat, felső határ nincs.
  • 27%-os áfa visszaigénylése építésre: lakás vagy ház építésénél visszaigényelheted a munkálatok költségének áfa-tartalmát maximum 5 millió forintig.
  • 27%-os áfa visszaigénylése felújításra, bővítésre: csak preferált kistelepülésen, de falusi CSOK nélkül is, korszerűsítés vagy bővítés esetén visszaigényelheted az anyag- és munkadíj költségének áfa-tartalmát maximum 5 millió forintig.

Az első ingatlan maximális értéke 80 millió forint lehet CSOK Plusz esetében, és ha ez egy új házat jelent, aminél ezt a nettó értékének vesszük, akkor ennek az 5 százaléka 4 millió forint, vagyis akár ennyi áfát lehet visszaigényelni. Ha nagyobb ingatlanba költöztök, ami már akár 150 millióba is kerülhet, akkor 7,5 millió forint a visszaigényelhető áfa.

Az áfa-visszatérítési támogatás feltételeiről és részleteiről külön cikkben írtunk:

Összegzés: mekkora a maximálisan igénybe vehető családtámogatás 2024-ben?

Ahhoz, hogy a legtöbb családtámogatást igénybe tudjátok venni, preferált kistelepülésen kell új házat vennetek vagy építenetek, vagy használt lakást vásárolnotok és felújítanotok, és legalább három gyereket kell vállalnotok. Ezzel összesen 76 millió forinthoz juthattok hozzá:

új ház vásárlása vagy építésehasznált lakás vásárlása és felújítása
falusi CSOK15.000.000 Ft15.000.000 Ft
CSOK Plusz50.000.000 Ft50.000.000 Ft
Babaváró11.000.000 Ft11.000.000 Ft
összes támogatás 3 gyerek vállalása esetén76.000.000 Ft76.000.000 Ft
ebből vissza nem térítendő46.000.000 Ft46.000.000 Ft

A 76 milliós összeg egy része hitel, de optimális esetben akár vissza nem térítendő támogatássá is formálható:

  • A falusi CSOK-ot nem kell visszafizetni, csak annyi kikötés van használt lakás esetében, hogy fele-fele arányban kell a vételárra és a felújításra költeni.
  • A CSOK Plusz kamata legfeljebb 3 százalék, de ha megszületik az első gyermek, egy évre szüneteltetni lehet a törlesztést. A második gyermeknél 10, a harmadiknál újabb 10 millió forintot engednek el a tartozásból.
  • A Babaváró hitel kamatmentes az első gyerek születésétől kezdve, és ekkortól 3 évig lehet kérni a törlesztők fizetésének szüneteltetését. A második gyereknél elengedik a tartozás 30 százalékát, a harmadiknál pedig a fennálló tartozást, ami maximum 11 millió forint lehet.

Ha a minél nagyobb családtámogatás és a minél kisebb visszafizetendő összeg a cél, akkor az első gyermeknek ideális esetben a hitelfolyósítás hónapjában kell megszületnie. Ekkor kérhetitek a CSOK Plusz szüneteltetését egy évre, és nem kell törlesztőt fizetni. A Babavárónál szintén kérhető hiteltörlesztési moratórium, sőt nem is egy, hanem három évre.

Ha az első után egy évvel megszületik a második gyermek, akkor a CSOK Plusznál 10 millió forintot, a Babavárónál 30 százalékot (3,3 millió forintot) elengednek. A Babavárót még mindig nem kell törleszteni.

Ha egy év múlva megszületik a harmadik gyermek, akkor a CSOK Pluszos hiteltartozás újabb 10 millió forinttal csökken, és 30 millió marad belőle (plusz a kamatok), már ha a teljes hitelösszeget igénybe vettétek. A Babavárónál ekkor a teljes tartozást elengedik (11 millió forint), és mivel három év alatt három gyerek született, így a Babavárót egyáltalán nem kellett törleszteni ez idő alatt.

Természetesen a valóságban nem minden így történik, cikkünkben csak arra voltunk kíváncsiak, mennyi az az elméleti maximum, amit a családtámogatások révén 2024-ben igénybe lehet venni. Az áfa-visszaigénylést és az illetékkedvezményt bele sem számoltuk, mert azok mértéke nagyban múlik az ingatlan vételárán, illetve a felújítás, bővítés költségein.

chatsimple