Július 1-től igényelhető a Babaváró támogatás, ami számos előnyt nyújt a házasok számára. Ugyanakkor van pár nagyon fontos feltétel (az úgynevezett apróbetűs rész), amelyeket mindenkinek ismernie kell a sikeres banki igényléshez. 

 

2019 júliusától a pároddal már ti is igényelhetitek a Babaváró hitelt, amelyet szinte az összes kereskedelmi bank felvett a termékpalettájára. Ha pénzhez – akár 10 millió forinthoz – szeretnétek jutni, akkor viszont van pár feltétel, amit nem árt ellenőrizni, mielőtt a bankba rohantok!

 

 

Ezek a törvényi alapkövetelmények

Az egyik legfontosabb feltétel, hogy a támogatást csak házaspárok igényelhetik, és a feleség minimum 18, maximum 41 éves lehet. Egyikőtöknek sem lehet büntetett előélete, nem szerepelhettek a KHR negatív listán, és az adóhatóságnál nyilvántartott köztartozásotok sem lehet. Emellett nagyon fontos, hogy legalább egyikőtöknek legyen magyarországi állandó lakcíme, és mindkettőtöknek magyar állampolgároknak kell lennetek. Fontos kitétel még, hogy a pár egyik tagjának ez legyen az első házassága. Végül egyikőtöknek vállalnia kell azt, hogy a kölcsönszerződés megkötése után született vagy örökbefogadott gyereketeket a saját háztartásában neveli, egészen a nagykorúvá válásáig, de legfeljebb a szerződés megszűnéséig.

 

TB jogviszony is kelleni fog

A kormányrendelet tartalmaz még egy plusz kitételt is, enélkül pedig hiába feleltek meg a fenti elvárásoknak, biztosan nem tudtok majd hitelt igényelni a bankotoknál! Nos akkor: legalább egyikőtöknek be kell szereznie a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőtől (NEAK) egy TB jogviszonyigazolást, aminek tartalmaznia kell, hogy minimum 3 éves társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik Ezzel a lépéssel nem árt igyekeznetek, mert a kiállítás - a postázási időt nem számolva - nyolc napot vesz igénybe. Fontos, hogy a dokumentumot ne közvetlenül a NEAK-nál igényeljétek, hanem a lakóhelyetek szerinti illetékes megyeszékhelyen működő egészségbiztosítási pénztári feladatkörben eljáró járási hivatalnál. Budapesten az igazolást a 13. kerületben a Teve utca 1., valamint a 11. kerületben a Budafoki út 59. szám alatti kormányhivatalokban állítják ki, így kaphatjátok meg leggyorsabban az igazolást.

 

Ne rohanj egyből a bankba!

Miután beszereztetek minden szükséges papírt, nem árt, ha konzultáltok egy hitelszakértővel is, ugyanis ő meg tudja mondani, hogy melyik banknál érdemes kérvényeznetek a Babaváró hitelt. Minden bank eltérő feltételekhez köti, kinek nyújt támogatást – természetesen figyelembe veszik a törvény szerint előírt követelményeket, de egyedi feltételeket is szabhatnak. A hitelszakértők a banki kitételeket ismerve segítenek megtalálni a számotokra legkedvezőbb konstrukciót. Ez különösen fontos akkor, ha nem kizárólag Babaváró hitelben, hanem CSOK vagy más hitel felvételén gondolkoztok. Mivel hitelszakértőink díjmentesen segítenek, így nem érdemes konzultáció nélkül nekivágni a banki folyamat megkezdésének.

 

A hitelfelvétel lehet egyszerű is

Ha a fent leírtak alapján bonyolultnak és nyűgnek tartjátok az igénylés folyamatát, akkor van egy jó hírünk: szakértőink szívesen leveszik ezt a terhet a vállatokról! Profi kollégáink készséggel segítenek nektek az egyedi kérdéseitek megválaszolásában emailen, az info@money.hu címen vagy telefonon a +36 70 464 8990-es számon.