Már a diákmunkások is számlára kérik a fizetésüket

Kreivich Orsolya
Kreivich Orsolya
Olvasási idő: 9 perc

Tipp: Bankszámla váltás előtt mindenképp kalkulálj, hogy megtaláld a számodra legjobb számlacsomagot.

A money.hu célja, hogy jól járj! Ezért ingyenesen és regisztráció nélkül összehasonlíthatod kalkulátorainkban a pénzügyi termékeket, és minden fontos tudást, tapasztalatot átadunk cikkeinkben. Szakértőink díjmentesen és személyre szabottan válaszolnak kérdéseidre, segítenek hitel vagy megtakarítás, befektetés témában is.

Miközben a világon a Unicef szerint a koronavírus okozta gazdasági nehézségek miatt újra nő a gyermekmunkások száma, Magyarországon továbbra is csak szabályozott keretek között lehet fiatalkorúaknak munkát vállalniuk. Aki viszont munkát vállal, annak a pénze már számlára megy – nem meglepetés, hogy egyre több bank kínál számlacsomagot a 14-18 éves korosztálynak is.

A gazdasági nehézségek világszerte családok millióit sújtják, ez pedig helyenként a gyermekek életét is veszélyezteti. 2020 elején mintegy 160 millió gyermekről tudnak, aki dolgozik, a covid hatására pedig további 9 millió kiskorú kerülhet erre a sorsra – derül ki az UNICEF legfrissebb jelentéséből.

A gyermekmunka a leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a családok pénzügyi kihívásokkal vagy bizonytalansággal néznek szembe - akár a szegénység, a gondozó hirtelen megbetegedése, vagy az elsődleges kereső munkahelyének elvesztése az ok. A következmények egészen elképesztőek. A gyermekmunka súlyos testi és lelki sérüléseket, sőt halált is eredményezhet, sok esetben pedig rabszolgasághoz, szexuális vagy gazdasági kizsákmányoláshoz vezethet. További problémát jelent, hogy a munkavégzés elizolálja a gyermekeket az iskoláztatástól, az egészségügyi ellátástól, fenyegeti a jövőjüket és korlátozza alapvető jogaikat.

Vége a pozitív tendenciának

A menekült gyermekek kapcsán is rengeteg probléma merül fel, a fiúkat a fegyveres csoportok használhatják ki, a lányoknál a szexmunkás lét veszélye a leggyakoribb. A szabadon kószáló – családjuktól leszakadt – kiskorúakat pedig az emberkereskedelem sötét bugyra nyeli el.

A UNICEF a következő adatokat közölte:

  • A gyermekmunka alatt állók száma 160 millió, 8,4 millióval nőtt az elmúlt négy évben, további 9 millió kiskorú van veszélyben
  • A gyermekmunka megfékezése 20 év után először megtorpant, megfordítva a korábbi csökkenő tendenciát, amikor 2000 és 2016 között a dolgozó gyermekek száma 94 millióval csökkent
  • A fegyveres konfliktusok által érintett országokban a veszélyes munkák előfordulási gyakorisága 50 százalékkal magasabb, mint a globális átlag
  • Mintegy 30 millió gyermek él anyaországán kívül, növelve annak kockázatát, hogy szexuális kizsákmányolás és más munka miatt emberkereskedelem áldozatává váljon

De mi a helyzet Magyaroroszágon?

Hazánkban komolyan szabályozott az, miként lehet bevonni a gyermekeket a munkavégzésbe, jogilag előírt, hogy hány éves kortól lehet munkát vállalni, illetve milyen szabályok érvényesek a munkavállalókra.

Kiskorú diákokra vonatkozó szabályok:

  • 18 év alatti, 8 óránál többet nem dolgozhat naponta, illetve heti maximum 40 órát dolgozhat,
  • emellett éjszakai műszakban (22:00-06:00 között) sem vállalhat munkát,
  • pihenőidőt is tartani kell két műszak között, mégpedig legalább 12 órát,
  • munkaközi szünetek: napi 4,5 órát meghaladó beosztás szerint legalább 30 perc, 6 órát meghaladó esetén legalább 45 perc.

Hány éves kortól dolgozhatnak a gyerekek?

  • 15 éves kor alatt kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység esetén bármikor, a gyámhatóság engedélyével,
  • 15 éves kortól tanszünetben van lehetőségetek munkát vállalni, de csak szülői engedéllyel,
  • 16 éves kortól szülői engedéllyel már suliidőben is dolgozhattok iskolaszövetkezeten keresztül,
  • 18 éves kor felett pedig már nincs szükség szülői engedélyre.

Forrás: Meló-Depó

A magyar szülők tudják, mit lehet és mit nem

A money.hu megkereste a Meló-Diák munkaközvetítő céget azzal kapcsolatban, hogy mi a jellemző itthon a fiatalkorúak, kiskorúak foglalkoztatottságát illetően.

Több mint tíz éves pályafutásom alatt sosem találkoztam még olyannal, hogy 14 év alatti gyereket akarata ellenére akartak volna dolgoztatni szülők. Szerencsére itthon tisztában vannak az emberek azzal, hogy mit lehet, és mit nem” – mondta a money.hu-nak Majzik Nándor. A Meló-Diák cégvezetője azt is elmondta, hogy itthon 15 éves kortól lehet dolgozni, ez alatt csak olyan munkák fordulnak elő a kicsiknél, mint például a gyerekszínészet, de ott is szigorú követelményekhez kötik a munkát, szükséges szülői vagy gyámhatósági engedély.

Majzik Nándor arról is beszámolt, hogy a koronavírus miatt tavaly 30 százalékkal csökkent a diákmunkások száma, de idén már javulnak a trendek. Nagy segítség volt a mozik megnyitása, ott ugyanis több száz diák dolgozik. 2020-ban a fizikai ágazat változatlanul dübörgött, tehát a gyártás és termelés területén ugyanúgy lehetett a diákoknak munkát találni, mint a pandémia előtt, az irodai szektorban azonban létszámstop volt. A szezonális munkákat illetően Majzik Nándor úgy nyilatkozott, hogy a balatoni térség tavaly a vírus ellenére is nagyot futott, Budapesten azonban a külföldi turisták hiányában nem igazán volt szükség olyan mennyiségű diákmunkásra, mint általában. A szektorban dolgozó szakértők szerint az ázsiai turisták visszatérése pörgetheti fel majd újra a piacot.

Szinte minden gyereknek van saját bankszámlája

S hogy mennyit kereshet itthon egy fiatal, ha munkát vállal? Sok mindentől függ. A Meló-Diák ügyvezetője szerint a fővárosban bruttó 1200-1400 forintos órabérrel honorálják a diákokat, ám vidéken előfordul az 1100 forintos órabér is. Ezek természetesen kiegészülhetnek különféle pótlékokkal is. A diákok béréből jelenleg 15 százalékos szja-t vonnak le (tekintve, hogy az iskolaszövetkezet tagjaként végzett munkáért kapott pénz nem minősül önálló tevékenységből származó jövedelemnek), ne felejtsük el azonban, hogy a 25 év alattiak 2022. januártól szja-mentességet kapnak, így a fiatalok magasabb fizetést kaphatnak majd.

Majzik Nándor szerint a diákok szinte 100 százalékban utalással kérik a pénzt, gyakorlatilag teljesen eltűnt a készpénzes kifizetés. Tízből kilenc gyereknek saját bankszámlája van, amennyiben nincs, úgy a szülő bankszámlájára utalják a fizetést.

Már egy 6 évesnek is lehet számlája

Egyre több banknál van arra lehetőség, hogy a fiatalok bankszámlát nyissanak. A 18 év felettieket minden pénzintézet speciális kondíciókkal várja, ám több banknál 14 éves kortól is – szülői engedéllyel – lehetőség van bankszámlát nyitni. (A K&H 6, az OTP 7 éves kortól kínál számlanyitási lehetőséget, de ugyebár ez a kör még nem nagyon megy nyári munkára, így velük most nem foglalkozunk.)

Ingyenes számlavezetés

A diákszámlák komoly előnye a standard, felnőtteknek szóló bankszámlákhoz képest, hogy legtöbbjüknél nincs számlavezetési díj. Díjat csak az UniCredit, illetve – ha nem vásárol havi legalább 10 ezer forintért a fiatal – a Budapest Bank számít fel a 18 év alattiaknak, ám az összege itt is számottevően alatta marad a felnőtt számlák díjainak. A legtöbb bank a számlához kapcsolt bankkártyáért sem számít fel első éves díjat, sőt az OTP és az MKB 18 év alattiaknak szóló kártyáinál a második évtől sem kell kártyadíjat fizetni. 

A törvény nem védi a legfiatalabbakat

Ha már bankkártyája van a fiatalnak, fontos, hogy tudatos legyen. Azaz, tudja, hogy bankkártyájával fizetni mindenhol ingyenesen tud. Így nem érdemes beállnia abba azok sorába, akik a fizetésük (vagy a fiatalok esetében), az ösztöndíj, vagy épp a zsebpénz számlára érkezését követően egyből felveszik azt. Főleg a legfiatalabbaknak. A szabályozás furcsasága miatt ugyanis bár egy 14 éves fiatalnak lehet bankszámlája és bankkártyája, ám a havonta kétszer, maximum 150 ezer forint értékig ingyenes ATM-es készpénzfelvétel lehetősége csak a 16 évnél idősebbek számára él, a fiatalabbak nem kérhetik azt. Ráadásul a 16 évesnél idősebbeknek is ezt kérvényezniük kell, azaz automatikusan nem adják oda ezt a lehetőséget a bankok. Enélkül igen komoly összegekbe kerülhet a készpénzfelvétel. Fiatalokról lévén szó, azt talán könnyebb lesz megértetni a fiatalokkal, hogy a legdrágább az lenne, ha nem az ATM-ből, hanem a bankfiókból vennének fel pénzt. A készpénzfelvételt ráadásul 0,6 százalékos tranzakciós illeték is terheli – ezt az államnak fizetett tételt külön csak a K&H és az UniCredit nem tünteti fel. 

Utalásban nagy a díjak különbsége

Az illeték megfizetése – itt már csak 0,3 százalékos mértéken - az átutalásokat is terheli, ám diákokról lévén szó, esetükben az átlagnál gyakoribban találkozhatunk 20 ezer forint alatti utalásokkal, amiket ugyanakkor nem terhel illeték, s így – bár a kondíciós listákban sok helyen szerepel – csak a magasabb utalásokra számolható fel. Ezt leszámítva is ugyanakkor – miként az táblázatunkból látszik – igen komoly eltérések vannak számla és számla között. Fontos azt is látni, hogy az utalások akkor a legolcsóbbak, ha azokat a netbankon keresztül teljesítjük

Borítókép: Pixabay